Kalp hastalarında tedavi temelinin ömür biçimi değişiklikleri ve hami önlemler almak olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, “Kalp damar hastalıkları nedeniyle meydana gelen erken ölümlerin tamamına yakını önlenebilir niteliktedir. Davranışsal risk faktörlerinden sıhhatsiz beslenme, yetersiz fizikî aktivite, sigara ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığı gelişiminin yüzde 80’inden sorumludur” tabirlerini kullandı.
Kronik hastalıkların, tüm dünyada ve Türkiye’de en değerli hastalık ve vefat nedeni olduğunu belirten Medicana Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, “Türkiye’de tüm yaş kümeleri değerlendirildiğinde her iki mevtten biri kalp ve damar hastalıkları kaynaklı” dedi.
“Uyku sisteminize dikkat edin”
Herkesin muhakkak bir uyku saatiniz olması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Muhammed Keskin, uyku tertibi hakkında şu sözlere yer verdi:
“Düzenli olarak her gece 7-8 saat uyuyun. Yatağa girmeden 30 dakika evvel mavi ışıktan ve öteki uyku öncesi uyaranlardan (çay, kahve, domates, pizza gibi) uzak durmanız ve oda sıcaklığınızın ülkü olması uykuya geçişini hızlandıracak ve uyku kalitenizi artıracaktır. Nizamlı ve kaliteli uyku, kalp krizi riskini azaltacağı üzere tansiyon, tip 2 diyabet, depresyon ve kronik yorgunluk sendromu semptomlarını da azaltır. Unutmayın, uyku bedenin en temel dinlenme formudur.”
“Vücut yükünüzün denetimini sağlayın”
Bireylerin beden yükünü, boyun karesine bölünmesi ile elde edilen vücut kitle indeksi kıymetinin 27’den fazlası olması, kalp hastaları, diyabet, hipertansiyon için kıymetli bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Keskin, fazla kilolu bireylerin yüzde 5-10 ortası beden yükü kaybı sağlamasının tansiyonu 5 ünite düşürdüğünü belirtti.
“Haftada en az 2 gün yağlı balık tüketimi kalp-damar riskini azaltıyor”
Haftada en az 2 gün uskumru, somon, hamsi, sardalya üzere yağlı balıkları sofrada sistemli olarak tüketmenin kalp-damar hastalıkları riskini 3 kat azaltmakta olduğunu söyleyen Doç. Dr. Keskin, balık pişirme formülüne dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Buğulama, ızgara yahut fırınlama prosedürlerini tercih edebilir” diye konuştu.
“Lifli beslenin”
Günde 2 porsiyonu meyveden, 3 porsiyonu zerzevattan olacak halde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketmelisi gerektiğini belirten Doç. Dr. Keskin, “Çiğ zerzevat ve taze meyve tüketmek, tam tahıllardan varlıklı beslenmek kalp hastalıklarının yanı sıra kanser, diyabet, nörolojik hastalık riskini de azaltır” sözlerini kullandı.
“Tuz tüketimine dikkat edin”
Günlük tuz tüketimi 4-6 gramı geçmemeli diyen Doç. Dr. Keskin, “Dünya Sıhhat Örgütü kalp hastalıkları, hipertansiyon, obezite, nörodejeneratif hastalıklar ve başka kronik hastalıklardan korunmak için günlük 5 gramdan daha az tuz tüketilmesini öneriyor. Ülkemizde günlük tuz tüketimi bu kıymetin yaklaşık 10 katıdır. Bu nedenle tuz kısıtlaması önerilmektedir ve çok değerlidir. Ambalajlı besinler ve fast food yiyecekler hipertansiyon ve kalp hastaları için risk arz etmektedir” dedi.
“Bitter çikolata kalp sıhhatini iyileştiriyor”
Doç. Dr. Keskin, her gün en az yüzde 70 kakao içeren bitter çikolata tüketiminin (yaklaşık 5-7 gram) kolesterolü düşürüp kalp hastalığını güzelleştirdiği üzere kanserden müdafaaya yardımcı, ruh halini güzelleştiği ve kan şekerini dengelediğini belirtti.
“Zeytinyağı ve yağlı tohum tansiyonu düşürmede etkili”
Zeytinyağının içeriğindeki oleuropein fenolik bileşiği sayesinde tansiyonu düşürmede tesirli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Keskin, “Araştırmalar günde 7 gram zeytinyağı tüketenlerin kardiyovasküler hastalıklardan mevt riskinin yüzde 19 azaldığını bildirmektedir. Dermatolojik hastalıklardan beyin sıhhatine, kalp hastalıklarından kansere birçok yararı bulunan zeytinyağından sonra bir öteki sağlıklı yağ önerisi ise yağlı tohumlardır. Günlük toplam 40 gram çiğ badem, fındık, ceviz tüketmek damar sıhhatini muhafaza da kolesterol seviyesini azaltmada önemli katkı sağlar” sözlerini kullandı.
“En az 5 gün 30 dakika egzersiz”
Haftada 5 gün en az 30 dakika idman yapmanın kalp krizi ve diyabet riskini azalttığını belirten Doç. Dr. Keskin, “Egzersiz yapmak damarları korur, tansiyonu ve kolesterolü düzenler. Haftada 5 gün toplam 150 dakika orta seviye kardiyo, haftanın 3 günü toplam en az 30 dakika direnç ve tartı idmanı yapmak insülin direncini güzelleştirir, kalp-damar sıhhatini düzgünleştirir, felç riskini azaltır” dedi.
“Alkol ve sigara kullanımını azaltmak mevt riskini azalıyor”
Sigara içmenin kalp ve damar hastalıklarının yüzde 10’una neden olduğu kestirim edilmekte diyen Doç. Dr. Keskin, “Yapılan çalışmalar sigarayı bırakmanın kalp damar hastalıkları nedeniyle vefatları süratle azalttığını gösteriyor. Sağlıklı bir toplum için tütün kullanımının engellenmesi, dumansız bir etrafın yaratılması ve sigara kullanan bireylerin sigarayı bırakması için siyasetler geliştirilmelidir. Alkol kullanımı ve kalp damar hastalıkları riski ortasında da münasebet vardır. Ayrıyeten alkol kullanımı kalp kasında hasara yol açar, kardiyak aritmiye sebep olur ve felç riskini artırır. Alkol kullanımı dünya genelinde 3 milyonun üzerinde vefata sebep olmuştur. Bu ölümlerin yüzde 50’den fazlası kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, siroz ve kanser sebebiyle oluşuyor” diye konuştu.