Kurak geçen sonbahar ve kış aylarından sonra baharda artan yağışlar, buğday verimliliği açısından Türkiye’nin yüzünü güldürdü. Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) uyguladığı alım siyaseti ve teşvikler, çiftçilerin buğday ekimine yönelmesine katkıda bulundu. Ekim alanı oranında yüzde 5 artış yaşandı. Buğday unu üreticisi ve ihracatçısı durumunda olan Doruk Un’un Yönetim Kurulu Lideri ve CEO’su Gürsel Erbap, merakla beklenen hasat devrinde buğday tedariğinde evvelki yıla nazaran yüzde 10 oranında randıman artışına işaret etti. Erbap, pandemi, dünyanın tahıl ambarı iki ülke Rusya ve Ukrayna’nın savaşı ve iklim şartları sebebiyle önümüzdeki süreçte ülkelerin en büyük probleminin ‘gıda tedariki’ olacağının altını çizdi.
2022 yılında yaklaşık 19,8 milyon ton buğday hasadı gerçekleştiğini vurgulayan Erbap, Türkiye’nin buğdayda kendi kendine yeten bir ülke olduğunu belirtti. Bilhassa bu yıl olduğu üzere TMO tarım takviyelerini devam ettirirse buğday üretiminde değerli bir artış olacağına işaret eden Erbap, şu bilgileri verdi: “Tarım topraklarının birleştirilmesi ve toplulaştırma yapılarak ekilmeyen alanlar tarıma kazandırılarak, verimlilik yatırımları yapılarak ve teknolojiye entegre edilerek mevcut üretim yüzde 60 oranında artırılabilir. Bu demek oluyor ki, ithal etmeden ihracat potansiyeline kavuşarak katma pahalı bir iktisat oluşturmak mümkün. Türkiye’de 2022 yılında 19,8 milyon ton buğday üretimi gerçekleşirken, 2023’te bu sayının 22 milyon tonu aşması bekleniyor.”
Gürsel Erbap, bu süreçte en yanlışsız adımın ‘sürdürülebilir tarım ve verimlilik asıllı üretim’ olduğunu söz ederek, tarım ülkesi olan Türkiye’de ekim alanlarını ve verimliliği artıracak çalışmalara sürat verdiklerini anlattı. 2022 yılını 4,1 milyar TL ciro ile kapattıklarını kaydeden Erbap, “Depo, üretim ve lojistik yatırımları ile 2023 yılında yüzde 46 büyüme ve 6 milyar TL ciro hedefliyoruz” dedi.