ANKARA (İGFA) – Hem dünyanın hem de Avrupa’nın en büyük şeker pancarı üreticilerinden Türkiye’de, yerli ve ulusal şeker pancarı çeşidi geliştirmek için uzun yıllardır devam eden çalışmalar sonucunu verdi.
Yaklaşık 30 yıl evvel Türkşeker’e bağlı Şeker Enstitüsü’nde yapılan bilimsel çalışmalarla başlayan yerli şeker pancarı çeşidi geliştirme çalışmalarına son yıllarda sürat verildi.
Bu kapsamda Türkşeker ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Songül Gürel ve Prof. Dr. Ekrem Gürel ile Kastamonu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu ile “Hastalık ve Zararlılara Güçlü Yerli ve Ulusal Şeker Pancarı Çeşitlerinin Islahı ve Tohum Üretimi” başlıklı protokol imzalandı.
Moleküler biyolojik sistemleri kullanılarak kalite ve randımanın en üst seviyede olacağı, hastalık ve zararlılara güçlü yerli şeker pancarı çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik atılan adımlar sonucu Ocak 2022’de üretim müsaadeleri alınan “Türkşeker 2023″ ve “Türkşeker 2053″ isimli şeker pancarı çeşitleri 4 Nisan 2024’te tescil edildi. Böylece her iki çeşit de Ulusal Çeşit Listesi’ne kaydedilmiş oldu.
Tescillenmiş çeşitlerin tohum üretimine 2024 itibariyle başlanmış olup 2025 ve sonraki yıllarda bu yerli şeker pancarı çeşitlerinin Türk çiftçisi ile buluşacağı kaydedildi.