İSTANBUL (İGFA) – 21 Mayıs Memleketler arası Çay Günü vesilesiyle çay tüketimine ait açıklamalarda bulunan BİTKİDEN Yönetim Kurulu Lideri, Besin Mühendisi Ebru Akdağ, dikkat edilmesi gereken noktaları aktardı.
“GÜVENİLİR VE AMBALAJLI ESERLER TERCİH EDİLMELİ”
Çay tüketimindeki en kıymetli noktanın ambalajlama ve hijyen olduğunu vurgulayan BİTKİDEN Yönetim Kurulu Lideri Ebru Akdağ, “Tüm dünyada çok sevilerek tüketilen siyah çay ve bitki çaylarındaki en kıymetli nokta; hijyenik olması. Bu noktada, hammadde temininden hijyenik üretim süreci ve tüketiciye satılmasına kadar tüm evrelerde çayın inançlı ve halk sıhhatini riske atmayacak halde olması büyük bir kıymet taşıyor. Bilhassa kaliteli hammadde temini, tüm besinlerde olduğu üzere burada da kilit rol oynuyor. Türk Besin Kodeksi’ne nazaran çaylar, dökme olarak satılamıyor. Üstelik açıkta satılan her eserde olduğu üzere çayda da eserin içine farklı hususlar karıştırılması mümkün. Ne kadar müddettir, nasıl ve hangi şartlarda saklandığına dair de bilgimiz olmuyor. Münasebetiyle bu tıp eserleri tüketmek sıhhat açısından değerli riskler taşıyor. O nedenle her eserde olduğu üzere çok ağır olarak tükettiğimiz çay konusunda da muteber ve ambalajlı eserler tercih edilmeli” diye konuştu.
“ÇAY KEYFİNİZ KABUSA DÖNÜŞMESİN”
Sıklıkla ve keyifle tükettiğimiz çay besin güvenliği riski taşıyorsa sağlımızı riske atabileceğine dikkat çeken Akdağ şunları söyledi: “Maalesef ülkemizde açıkta, denetimsiz ortamlarda satılan çay ve bitki karışımlarını tüketmek üzere riskli bir alışkanlık var. Açıkta satılan çaylar, hijyenik olmayan şartlarda işlenmiş ve depolanmış olabilir. Depolama alanında haşereler, fareler dolaşabilir. Bu çaylar, mantar, bakteri ve küf üzere mikroorganizmalarla kontamine olabilir ve besin kaynaklı hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu çaylarda pestisit kalıntıları ve ağır metaller üzere ziyanlı kimyasallar bulunabilir.
İşte bu nedenlerle ambalajlı ve emniyetli markaların çaylarının tercih edilmesi çok değerli. Bilinen markaların ambalajlı çayları, sıkı kalite denetim süreçlerinden geçer ve hijyenik şartlarda işlenir. Ambalajların üzerinde tüketicilerin esere ait gereksinim duyduğu bilgiler yer alır.”