İthalata dayalı et siyaseti ve yerli havyan varlığımızın her geçen gün azalması sebebiyle et fiyatları yükselmeye devam ediyor.
Et fiyatlarındaki yüksek artış geçim derdi yaşayan vatandaşın daha ucuz olan sakatata yönelmesine sebep oldu.
Geçim ıstırabı yaşayan vatandaşın sakattan kıyma çektirdiğini söyleyen Ankaralı kasap, önümüzdeki Ramazan’da et fiyatlarının daha artacağını belirterek, “200 TL’lik kıyma 260-270 TL’ye yükselecek. Ramazan’da vatandaş et yüzü göremeyecek” dedi.
KIYMA 200 TL, BONFİLE 500 TL
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Ankara Yenimahalle’de ziyaret ettiği et toptancısında et fiyatlarındaki son durum hakkında kasapların görüşünü aldı.
Et fiyatlarındaki son durum hakkında CHP’li vekile bilgi veren kasap, her geçen gün alım gücü düşen vatandaş için etin artık lüks olduğunu lisana getirdi.
Etteki aktüel fiyatlar hakkında bilgi veren kasap şu sözlere yer verdi: “Kıyma şu anda 200 TL. Kuşbaşı 230, bonfile ise 500 TL’ye satılıyor. Bir minimum fiyatlı vatandaşın et alma bahtı artık yok. Vatandaş artık gramla bile et almıyor.”
‘YÜREK ALIP KIYMA YAPTIRIYORLAR’
Artan fiyatlar sebebiyle et alamayan vatandaşın artık sakatata yöneldiğini lisana getiren kasap kelamlarına şöyle devam etti:
“Vatandaş artık evvelce hayvanın ilgi görmeyen yerlerini almaya başladı. Yani sakatata yöneldiler. Böbrek, ciğer, yürek, işkembe alıyorlar. Onlar etten ucuz. Bilhassa yürek çok satılıyor. Vatandaş sakatatı alıyor ve kıyma olarak çektiriyor. Vatandaşımız yürekten kıyma yiyor.
Bu nedenle merdiven altı sakatat alanlar çoğaldı. Zira 130-140 TL’ye kıyma satıyorlar. O kıymanın içeriğini biz biliyoruz, ancak vatandaşımız bilmiyor. Bu nedenle vatandaş kendi sağlıyla da oynamış oluyor.”
RAMAZAN’DA YENİ ARTIRIM BEKLENTİSİ
Türkiye’nin eksiden hayvancılıkta dünyanın sayılı ülkeleri ortasında yer aldığını, fakat artık hayvan ithal eder hale geldiğini söyleyen kasap, önümüzdeki Ramazan ayında et artırım geleceğinin sinyalini vererek şu sözlere yer verdi:
“Şu anda 200 TL olan kıyma önümüzdeki Ramazan ayında 206-270 TL yükselecek. Bu da demek oluyor ki Ramazan ayında da vatandaş et yüzü göremeyecek.”
‘İTHALATA DEĞİL, İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİNE MUHTAÇLIĞIMIZ VAR’
Ülkemizin kırmızı et üretiminin yaklaşık 2 milyon ton civarında olduğunu ve bunun yüzde 75’ini sığır etinin oluşturduğunu söyleyen CHP Manisa Milletvekili Başevirgen ise yaptığı açıklamada, şöyle dedi:
“Ülkemiz yaklaşık olarak yıllık 1.5 milyon ton sığır etine muhtaçlık var. Bu üretimin karşılanabilmesi için 5,5 milyon civarında sığır bölümü yapılması gerekiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının bilgilerine bakıldığında, hayvan ölçüsü tarafından hiçbir kasvetimiz olmadığı anlaşılıyor.
Eğer yayınladıkları bu sayılar doğruysa et ve hayvan ithalatı yapmadan rahatlıkla kendi kendimize yetebiliyoruz. Öyleyse neden et ve hayvan ithalatına müsaade veriliyor?
Et fiyatlarındaki artışın nedeni üretimdeki azalmadan çok maliyetlerdeki artışlardan kaynaklı. Ülkemizin hayvan ithalatına değil, üretim maliyetlerini düşürmeye ya da vatandaşın alım gücünü artırmaya gereksinimi vardır. Yani ülkemizin ithalata değil, iktidar değişikliğine muhtaçlığı var.
Yerli ve ulusal olduğunu argüman eden iktidar hayvan ithalatının önünü açarak gerçek yüzünü bir daha göstermiştir.”