MEB Bakanı Tekin, gastronomi okullarında bazı eksiklikler var diyerek Türkiye’nin tanınmış şeflerine seslendi

Bolu’nun Mengen ilçesinde 37’ncisi düzenlenen Memleketler arası Aşçılık ve Turizm Festivali’nde konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gastronomi liseleriyle ilgili, “Bu okullar, gastronomi okullarımız yalnızca ve yalnızca eline tutuşturulan gereçle yemek yapan ya da insanlara hizmet eden bir sistem olmaması gerekiyor. Burası tıpkı vakitte bizim kendi kültürümüzü bilen, kendi kültürümüzün içinden çıkan yemek kültürünü bilen, öğreten, gelecek nesillere aksettiren, servis eden ve birebir vakitte da kullandığı eserlerin hem kullanımını hem de yetiştirilmesi konusunda hassasiyet sahibi bireyler yetiştirmek istiyoruz” dedi.

Aşçıları ile bilinen Mengen ilçesinde, 37’nci Milletlerarası Aşçılık ve Turizm Şenliği bugün başladı. Programa Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu milletvekilleri İsmail Akgün ve Yüksel Coşkunyürek, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Mengen Belediye Lideri Vural Turan ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen aşçılar ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gastronomi okullarında birtakım eksiklikleri görerek müdahale ettiklerini söz ederek şunları söyledi,

“Bu şenlik bağlamında bir şeyi söyleyeyim. Yapmak istediğimiz şey; Anadolu’da bizi bir ortada tutan etnisite, din, lisan, kültür, siyasi görüş hiçbir ayrım gözetmeksizin bizi bir masanın etrafına toplayan, bizi birlikte bir ortada tutan referans kıymetlerimizin, bizim millet olarak kıymetlerimizin gelecek jenerasyonlara aktarılmasını istiyoruz. Bizim dileğimiz ve isteğimiz bu. Bu minvalden baktığımızda bizim yemek kültürümüzden tutun, oturma kültürümüze, birbirimize hürmet ve sevgi içerisinde dinleme kültürümüze kadar her şey yeni müfredatımızın içerisinde, gelecek nesillerimiz aktarılacak birer bedel. Artık çok fazla ortaöğretim kurumu yayılmaya başlandı. Yükseköğretim seviyesinde de hem ön lisans hem de lisans seviyesinde programlar yaygınlaşmaya başladı. Lakin biraz sorun gördüğüm için, birtakım konuları eksik gördüğüm için müdahale etmek gereği hissettik. Türkiye’nin tanınmış şeflerini de davet ederek bu gastronomi liselerimizin Anadolu kültürünü, Anadolu mutfağını yaşatacak bir formatla tekrar bir organize edelim, düzenleyelim dedik. Şu an Türkiye’de 7 tane bu manada gastronomi lisesi organize ediyoruz. Burada yabancı lisandan tutun, anne reçetelerine kadar her şey programın içerisinde olacak. Bu okullar, gastronomi okullarımız yalnızca ve yalnızca eline tutuşturulan materyalle yemek yapan ya da insanlara hizmet eden bir düzenek olmaması gerekiyor. Burası tıpkı vakitte bizim kendi kültürümüzü bilen, kendi kültürümüzün içinden çıkan yemek kültürünü bilen, öğreten, gelecek jenerasyonlara aksettiren, servis eden ve tıpkı vakitte da kullandığı eserlerin hem kullanımını hem de yetiştirilmesi konusunda hassasiyet sahibi bireyler yetiştirmek istiyoruz. Kabaca şöyle bakıyoruz; aslında gastronomi dediğimiz şey birbirini tamamlayan bir ekosistem. Bu ekosistemin içerisinden bir parçayı çıkardığınızda rastgele bir parçayı eksik bıraktığınızda biz çok farklı noktalara varmış oluruz. O yüzden biz yeni devirde gastronomi ile ilgili adımlarımızı da bu formda atacağız.”


Bakan Tekin’den Yusuf Dikeç pozu 

Bakan Tekin, kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen bir çocukla da olimpiyatlarda gümüş madalya alan ‘Yusuf Dikeç’in pozunu verdi. (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir