Gıda güvencesi ve kuraklık için uyarı

Yıllık enflasyonun ise yurtiçi üretici fiyatlarında yüzde 52.11 olduğu belirtildi. Nisan ayı enflasyon oranlarına nazaran fiyatı en çok artan eserin kuzu eti olduğuna dikkati çeken Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Lideri Ali Bahar, “Özellikle kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artış besin enflasyonunda belirleyici olmuştur” diye konuştu. Besin enflasyonunun vatandaşın ömür kalitesini düşürdüğüne işaret eden Bahar, şöyle devam etti: “Bu ülkemize has bir besin teminatı sıkıntısına dönüşmeye başlamıştır. Yapılan kamuoyu araştırmaları, vatandaşın öğün sayısını düşürürken, yüzde 62’sinin de et tüketimini azalttığını ortaya koymuştur. Yeni kuraklık ve iklim değişikliği problemleri şayet tedbir alınmazsa besin enflasyonu ve besin garantisi problemlerini daha da şiddetlendirecektir. Ziraî besin piyasalarında uzun vadeli, verimlilik artışı, faal takviye siyaseti içeren yapısal siyasetlere gereksinim var.” kurlarındaki yatay seyrin yanı sıra, güç ve fiyatlarındaki düşüşün de enflasyonun suratını yavaşlattığını kaydeden Lider Bahar, “Ancak mevcut dış ticaret açığı ve enflasyonun belirleyicilerinden olan ithal hammadde fiyatları bazında tüm dünyada düşmesine karşın ülkemizde TL bazında arttığı için enflasyonla uğraş güçleşiyor” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir