Uzun müddet aç kalınan oruç ayında iftar sonrası içilen Türk kahvesi sanılanın bilakis size ziyan verebilir. Uzman isimlerin de dikkatli olunması için uyardığı Türk kahvesi, bedende metabolizmanızı olumsuz etkileyebiliyor. Pekala Türk kahvesinin ne üzere ziyanları olabilir?
Neden iftar sonrası Türk kahvesi içmemelisiniz?
İftarda alınan besin unsurlarında demir üzere kıymetler de alınıyor. Lakin siz iftardan sonra bir fincan Türk kahvesi içtiğinizde alınan demir ölçüsü azalıyor. Demir ölçüsünün azalması da uzun vadede kansızlık üzere meseleleri ortaya çıkarabiliyor.
Kahve, metabolik suratı arttırır
Bir fincan kahvede ortalama 85 miligram kafein bulunuyor. Türk kahvesi, içeriğindeki kafeinden ötürü uyarıcı, idrar söktürücü, kan akışını hızlandırıcı, sindirimi kolaylaştırıcı, yorgunluk giderici ve bedenin metabolik suratını arttırıcı özellikler taşıyor.
Yemekten bir saat sonra içilecek bir fincan kahve yorgunluğu giderirken, kalp ve sonları uyarır. Zihni açar, uykuyu kaçırır, dikkati artırır, sindirimi kolaylaştırır ve bedenin metabolik suratının artmasını sağlar.
2 saat sonra için
Türk kahvesi iftardan en az 2 saat sonra içilmeli. Bir saat sonra içilen kahve yarar değil, ziyan veriyor.
Kahvenin tüm yararlarından yararlanmak için kahveyi kesinlikle şekersiz yahut orta tüketmek gerekiyor. Şekerli tüketilen kahve de bedeninize ziyan verebilir.
Türk kahvesinin ziyanları neler?
Türk kahvesinin az bilinen 9 farklı ziyanı bulunuyor. Bu ziyanları genel olarak şöyle sıralamak mümkün:
1. Fazla alınan Türk kahvesi beyin sıhhatini tehdit ediyor.
2. Gebe bayanlarda bebeğin gelişimini yavaşlatabiliyor.
3. Tüketim ölçüsü arttıkça su kaybına neden oluyor.
4. Üreme hormonlarını olumsuz etkileyebilir.
5. Uyku sorunlarına neden oluyor.
6. Tansiyon yüksekliğine sebep olabiliyor.
7. Kalp hastalıklarını tetikliyor.
8. Şeker hastalığına yol açabiliyor.
9. Ülser ve gastrit üzere mide rahatsızlıklarına neden olabilir.
Türk kahvesinin yararları neler?
Günde 1-2 fincanı geçmeyecek formda tüketilen Türk kahvesinin yararları şu halde sıralanabilir:
1. Yapılan kimi araştırmalara nazaran Türk kahvesi, kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 25, safra kesesi rahatsızlıklarını yüzde 45 oranında azaltır.
2. Tansiyonu düşürebilen kahve, tip 2 şeker hastalığının oluşma riskini azaltır.
3. Erkeklerde Parkinson riskinde azalma sağlayan kahvenin kakule ile pişirilirse sindirime yardımcı olduğu tabir ediliyor. Birtakım çalışmalara nazaran kakule, bağırsaklarda oluşan gazın giderilmesini sağlar.
4. Kahvenin içinde yer alan kafein, uyarıcı tesiri ile uyanık kalmanızı ve güç dolu hissetmenize yardım eder.
5. Cilde sürülerek bakım için de tercih edilen Türk kahvesini maske olarak kullanabilirsiniz. Kahve, ciltteki kızarıklık problemlerinin giderilmesine de tesir edebilir.